De Joint Venture tussen Dow Chemical en het Koeweitse staatsbedrijf Petrochemicals Industries Co (PIC) gaat niet door. Dat heeft de regering van oliestaat Koeweit 28 december mondeling aan Dow laten weten, welgeteld drie dagen voordat ‘K-Dow Petrochemicals’ van start zou gaan. De Koeweiti annuleerden een eerder gesloten contract over de Joint Venture met Dow vanwege de economische recessie en de daaruit voortvloeiende lage olieprijs. Het oliestaatje is hierdoor naar verluidt op zwart zaad komen te zitten. De druiven voor Dow zijn buitengewoon zuur. Onder andere de goedkopere toegang tot olie als ruwe grondstof voor de standaard kunststoffen blijft hierdoor buiten bereik.
Volgens Koeweitse politici was bij het afsluiten van het contract – eerder in december – te weinig rekening gehouden met de economische neergang. Uiteindelijk oordeelde ook de regering van Koeweit dat de investering van 9 miljard dollar in de vorming van het nieuwe petrochemische bedrijf te riskant was. De economie van deze golfstaat is voor 80% afhankelijk van olie-inkomsten.
Gevolgen voor Dow Terneuzen onzeker
Dow Chemical ‘bestudeert nu zijn opties’, aldus woordvoerder David Winder. De gevolgen van deze dramatische beslissing voor de productievestiging in Terneuzen konden ‘nog niet worden overzien’, zo voegde Gerard van Harten, voorzitter van de Raad van Bestuur van Dow Benelux, daaraan toe.
Bij de vestiging in Terneuzen, waar 2150 mensen werken, waren de voorbereidingen voor de gezamenlijke onderneming al in volle gang. In totaal zouden begin volgend jaar 300 banen naar het nieuwe bedrijf worden overgeheveld, zei een woordvoerder 29 december. Dow Benelux verwacht de komende weken meer duidelijkheid te kunnen geven over de toekomst van de betrokken werknemers. Het bedrijf liet onlangs al weten dat er ongeveer 200 banen in Terneuzen zouden verdwijnen door een wereldwijde reorganisatie. Dow heeft door de financiële crisis de vraag naar chemicaliën sterk zien terugvallen. In ieder geval sluiten 3 van de 26 fabrieken in Terneuzen.
Over de toekomst van Dow als geheel zei Van Harten het volgende: ‘Natuurlijk zijn we teleurgesteld, maar ik denk niet dat dit onze strategie zal doen veranderen. Het transitieproces wordt voortgezet.’ Daarmee doelt hij op de droom van de top van Dow Chemical om snel van een bulkchemiefabrikant om te schakelen tot een gigant in fijnchemicaliën.
Wreed verstoorde dromen
Toch is die droom wel degelijk wreed verstoord na het afketsen van de Joint Venture met de Koeweitse regering. Ten eerste is hierdoor de overname van het Amerikaanse fijnchemiebedrijf Rohm & Haas hoogst onzeker geworden. De miljarden dollars die de fusie met PIC had opgeleverd had Dow Chemical hard nodig om de overname van Rohm & Haas voor ruim 15 miljard dollar te kunnen bekostigen. Verder zou Dow door de Joint Venture met PIC goedkopere toegang hebben gekregen tot aardolie als ruwe grondstof voor onder andere de standaard kunststoffen die het bedrijf produceert. Ook dat scenario is nu bruut doorbroken.
Binnen K-Dow zou Dow Chemical al haar activiteiten op het gebied van polyethyleen, ethyleenamines, ethanolamines, polypropyleen en polycarbonaat onderbrengen. Dankzij de joint venture zouden de Koeweiti toegang krijgen tot een kant-en-klaar pakket bulkchemie zodat ze voortaan hun ruwe olie zelf tot kunststof konden verwerken.
Nog geen maand geleden bejubelde Dow-topman Liveris de deal met de regering van Koeweit. De gelegenheid was een telefonisch interview tijdens een vliegreis naar het Midden-Oosten: ‘Een jaar geleden zou dit al een prima deal zijn geweest te midden van uitstekende economische omstandigheden. Nu, een jaar later, is het zelfs een fenomenale deal gegeven de dramatische situatie van de wereldeconomie.’
‘Strategie Dow overhoop gehaald’
Juist de wereldwijde recessie heeft de Koeweiti er dus toe gebracht om de vorming van K-Dow Petrochemicals in extremis af te lasten. In het Amerikaanse ‘Plastics News’ laat ook Roger Young, business consultant bij Akron en voormalig topfunctionaris bij Dow Chemical, zich uit over de gevolgen voor Dow van het afketsen van de Joint Venture met PIC: ‘Hoe zou Dow nu de overname van Rohm & Haas moeten financieren zonder dat het bedrijf daardoor in deze economische tijden risico loopt? De hele business-strategie van Dow is door het afketsen van K-Dow overhoop gehaald. Twee jaren van dure onderzoeken en onderhandelingen zijn verspilde moeite gebleken. Wat een manier om het nieuwe jaar te beginnen.’
Koersval Dow en Rohm & Haas
Dat heeft men zich ook op de beurs in Wall Street gerealiseerd, waar de koers van Dow Chemical aan het eind van 29 december met 17 procent was gedaald tot 15,4 dollar. In mei 2008 stond het Dow-aandeel nog hoger dan 40 dollar genoteerd. Het aandeel van Rohm & Haas daalde 29 december eveneens met 16 procent.