Innovaties in kunststof verpakkingen

Foto van: redactie
Geplaatst door redactie

Dankzij het gebruik van een schuimtechniek onder de naam ‘solid-state microcellular plastics process’ zouden kunststofverwerkers tot 75 procent op de materiaalkosten kunnen besparen. Dit zonder concessies te doen aan de kwaliteit, aldus fabrikant Micro Green (VS).
Ook het Duitse onderzoeksinstituut TTZ werkte aan een oplossing die de duurzaamheid van kunststofproducten zou kunnen bevorderen: het gebruik van wei-eiwit als coating op kunststof folieverpakkingen voor voeding. Hierdoor zouden polyolefine verpakkingen geen EVOH- of PVDC-laminaten meer hoeven te hebben voor zuurstofdichtheid. Deze laminaten maken kunststof folies ongeschikt voor recycling, terwijl een coating van wei-eiwit recycling niet in de weg zou staan. Oordeelt u zelf na lezing van het hele bericht.

Een nieuwe techniek ter bewerking van gangbare thermoplastische kunststoffen, van PET (ook gerecycled oftewel rPET) tot biokunststoffen zoals PLA, zorgt voor een flinke verbetering van de opbrengst, meldt Foodproductiondaily.com. Micro Green Polymers, naar eigen zeggen fabrikant van duurzame kunststoffen, kan met een gepatenteerd procédé het volume van kunststoffen vergroten door er microscopisch kleine luchtbellen in aan te brengen, het zogenoemde solid state microcellular pplastics process. De prestaties van het materiaal gaan volgens het bedrijf ‘niet achteruit’, maar de materiaalkosten kunnen tot 75% dalen. Een en ander werd gepresenteerd op de beurs Pack Expo in Chicago.

Micro Green geeft aan dat het afgewerkte materiaal precies zo aanvoelt en oogt als de massieve variant, doordat er een gladde laag wordt gevormd over de celstructuur. Dat levert de voordelen op van gelamineerd materiaal zonder de benodigde laminering of coëxtrusie. Voor het thermovormen zijn de verwerkingseigenschappen volgens de fabrikant ‘vrijwel gelijk’ aan die van gangbaar materiaal.

Wei-eiwit als coating voor kunststof voedselverpakkingen
Het Duitse onderzoekscentrum TTZ uit Bremerhaven werkte aan een andere duurzame oplossing: een folie met coating van wei-eiwit, een bijproduct van de kaasindustrie, voor toepassing in combinatie met kunststof folie voor verpakking van voeding. Een belangrijke functie is hierbij de bescherming tegen zuurstof. Volgens TTZ is wei uitstekend bruikbaar als vochtbarrière. Polyolefinen, in het bijzonder PE en PP, vormen een uistekende vochtbarrière, maar hebben een laminaat met polymeren als EVOH of PVDC nodig voor zuurstofdichtheid. Dat maakt deze folies weer ongeschikt voor recycling. Een laag wei-eiwit kan volgens TTZ zowel chemisch als enzymatisch vrij eenvoudig weer van kunststof worden verwijderd.

Voor meer informatie, zie websites van TTZ.

Bron: Pakblad, editie december 2008