Technoplast: baat bij toetreding tot Rompa-Groep

Foto van: redactie
Geplaatst door redactie

Bij spuitgietbedrijf Technoplast in Tilburg is plaats voor ongeveer 35 van alle 79 medewerkers die door de bedrijfssluiting bij Rompa Terheijden overtollig worden (zie kunststofonline.nl, 30-9).
Technoplast zoekt veel nieuwe mensen vanwege een op handen zijnde productiesprong na het binnenhalen van een grote klant uit de Foodsector. Verder werd deze week bekend dat Technoplast onderdeel wordt van de Hoogerman Holding, waartoe ook de Rompa Groep behoort, met vestigingen in China en Tsjechië en marktpresentie in de Verenigde Staten. Directeur Marcel Verbeek van Technoplast geeft uitleg.

‘Wij hebben een zeer grote klant uit de Foodsector binnengehaald. Hierdoor hebben wij behoefte aan 35 nieuwe medewerkers, binnen alle niveaus. Wij stellen momenteel de vacatureteksten op, die bij Rompa Terheijden worden aangeboden. Verder is het nadrukkelijk niet zo, dat er productie van Rompa Terheijden naar Technoplast wordt verplaatst. Alle resterende productie in Terheijden wordt verplaatst naar Rompa in China of Tsjechië’, aldus Verbeek.

‘Invloed uitoefenen op uitbestede productie’
Dit weekend werden Rompa en Technoplast het binnen een dag eens over het toetreden van Technoplast tot de Rompa Groep. Verbeek duidt de achtergronden: ‘Technoplast besteedt al enkele jaren veel werk uit aan Rompa in Tsjechië en China. Het gaat om werk dat mijn klanten niet in Nederland willen laten uitvoeren vanwege de kosten, en vaak ook omdat zij zelf naar die productiegebieden zijn getrokken; zij willen dan de uitbestede productie dicht bij hun nieuwe vestigingslocatie laten plaatsvinden.

Technoplast ziet de laatste jaren een intensivering van twee trends: steeds meer klanten eisen dat wij de aan ons uitbestede productie onderbrengen in lagekostenlanden; Verder neemt de druk toe om dit werk niet meer uit te besteden aan een onderaannemer; men eist dat wij directe invloed kunnen uitoefenen op de uitvoering van orders. Door het toetreden tot de Rompa-Groep kunnen wij die directe invloed nu uitoefenen. Ik ben zelf medeaandeelhouder van de Rompa-Groep geworden’, aldus de directeur van Technoplast.

‘Shake-out verwacht’
Volgens Verbeek gaan de marktontwikkelingen ‘heel snel’. Hij verwacht de komende jaren zelfs ‘een grote shake-out in spuitgietend Nederland’. Tegelijkertijd meldt hij plaats te hebben voor 35 extra medewerkers in Tilburg vanwege een nieuwe klant. Hoe zit dat? ‘Productie voor de foodsector is redelijk high tech. Dat kunnen wij vooralsnog beter hier doen dan in lagekostenlanden. Daarnaast gaat het bij Foodproducten om lokale afzet. Door dicht bij de markt te produceren, behaal je logistieke voordelen. In andere sectoren neemt de druk om productie te verplaatsen echter fors toe. De Automotive is daarvan een goed voorbeeld, maar ook in de medische sector begint die ontwikkeling te ontstaan. Bij technische producten gaat het om een mengvorm. High tech producten blijven nog hier worden gemaakt, terwijl de productie van eenvoudigere producten en assemblage ook steeds meer wordt uitbesteed aan lagekostenlanden.’

‘Uitbesteding niet op zijn retour’
Toch zijn er in de markt ook geluiden dat de trend van uitbesteding over zijn hoogtepunt heen is. Dit vanwege de hoge materiaal- en energiekosten die overal gelden, en die het aandeel van de factor arbeid in de kostprijs van eindproducten doen verminderen. Ook Verbeek hoort die geluiden, maar hij denkt dus toch dat meer spuitgietproductie uit Nederland verdwijnt. ‘Als je weet dat een drieploegenmedewerker in Nederland circa 27 euro kost, en in Tsjechië 8 euro, en de lonen stijgen in Tsjechië 10% en in Nederland 3%, dan moet je maar eens uitrekenen hoe lang het duurt voordat de arbeidskosten van Nederland en Tsjechië enigszins bij elkaar in de buurt komen.’