De vestiging van Rompa Kunststof Produkten in Terheijden wordt in het voorjaar van 2009 gesloten. Belangrijkste oorzaak is het wegvallen van klanten die hun productie verplaatsen naar lagelonenlanden. Mede hierdoor kan het bedrijf de sterk gestegen kosten niet meer opvangen. Van de 79 medewerkers komen ongeveer 45 op straat te staan. Andere medewerkers kunnen vooralsnog terecht bij Technoplast in Tilburg. Van dit bedrijf heeft de Rompa Groep de aandelen overgenomen. De Rompa Groep blijft verder actief in Tsjechië, China en de Verenigde Staten.
‘Een drama’
In dagblad BN De Stem legt Wim van Hoof, directeur en mede-eigenaar van Rompa uit dat sluiting onvermijdelijk is omdat de fabriek veel opdrachten heeft verloren en er geen nieuwe voor terugkrijgt. De verliezen dreigen daardoor heel hoog op te lopen. Van Hoof spreekt van ‘een drama’. “Een paar maanden terug geloofde ik er nog heilig in. Daarna kregen we zulke tegenvallers te verwerken dat we beseften: het is afgelopen.” Hij heeft vorige week zijn personeel ingelicht. Dat reageerde ‘emotioneel, maar met begrip en zonder verwijten’, aldus Van Hoof.
128 jaar oud
Met de sluiting van Rompa in Terheijden nadert het einde van een tijdperk. 128 jaar geleden begon Rompa hier als een leerlooierij; drie jaar geleden vierde het kunststofverwerkende bedrijf er nog haar 125-jarige bestaan. Van Hoof was toen duidelijk over de strategie van Rompa: door innovatie de toegevoegde waarde creëren die het bedrijf in staat zou stellen om in Terheijden te floreren. Syntens en het Institute for Independent Business werden als adviseurs ingeschakeld om de transformatie naar een extern georiënteerd en innoverend bedrijf gestalte te geven. Ook werd deelgenomen aan de Innovatie Prestatie Contracten van het ministerie van Economische Zaken. Enkele zelf ontwikkelde innovaties kwamen op de markt, waaronder een spuitgietbare dunwandige blisterverpakking.
De brief van Rompa
Het heeft niet mogen baten. Afgelopen week stuurde Rompa het volgende bericht naar haar relaties. Kunststof en rubber ontving het bericht van een van haar relaties:
‘De wereld is enorm in beweging, met name op financieel en economisch vlak. Als bedrijf moet je inspelen op gebeurtenissen en verwachtingen. Ook Rompa is daarom volop in beweging. De Rompa Groep, met vestigingen in Nederland, Tsjechië, China en de VS, heeft door het overnemen van de aandelen van Technoplast BV in Tilburg een nieuwe loot aan de tak. Dit verregaand gespecialiseerde bedrijf (Automotive, Medical, Food, Technische Producten) heeft als onderdeel van de groep, in combinatie met de in de Rompa Groep aanwezige kennis en ervaring, goede groeimogelijkheden. De verwachtingen voor Technoplast zijn dan ook bijzonder goed.’ Helaas geldt dit niet voor het bedrijf Rompa Kunststof Produkten BV in Terheijden. Deze vestiging heeft als leverancier van producten voor met name de markt van consumentenproducten zware klappen gehad. Verslechterde economische omstandigheden, enorme prijsdruk, overcapaciteit in de sector, sterke kostenstijgingen en het feit dat klanten steeds vaker besluiten om productie te verplaatsen naar goedkopere regio’s, hebben de resultaten zwaar onder druk gezet. De vooruitzichten zijn slecht; er rest niets anders dan de productie te verplaatsen naar een zusterbedrijf. De Directie heeft op vrijdag 26 september jl. aan de Ondernemingsraad het voorgenomen besluit voorgelegd om de vestiging in Terheijden in het voorjaar van 2009 te sluiten.’
‘Mede gezien de lange dienstverbanden van een groot deel van het personeel is de schok binnen Rompa in Terheijden groot. Er is lang geprobeerd om sluiting te voorkomen, plannen daartoe waren in een vergevorderd stadium. Echter, ontwikkelingen in de laatste maanden hebben de verwachte resultaten verder onder druk gezet. De gekozen maatregel voorkomt dat ook de overige vestigingen hiervan grote nadelen zullen ondervinden en draagt bij aan een gezond voortbestaan van de Rompa-Groep.’
Brief van Technoplast
Ook Technoplast stuurde haar relaties een brief, die het op verzoek ook stuurde naar de redactie van Kunststof en rubber. Daarin staat dat de ‘wettelijke structuur van Technoplast wordt veranderd doordat men onderdeel wordt van de Hoogerman Holding’. Deze holding is de eigenaar van alle Rompa-vestigingen. Als motief voor deze keuze noemt Technoplast dat het nu beschikt over ‘eigen spuitgiet-, thermovorm en assemblagefabrieken in Tsjechië en China.’ Deze ingrijpende move van Technoplast is volgens de brief ‘volledig toe te schrijven aan de toenemende vraag van klanten om te beschikken over eigen productiecapaciteit in lagekostenlanden’. Over het overhevelen van productie vanuit Rompa Terheijden naar Technoplast in Tilburg wordt in de brief niet gesproken, evenmin als over het overnemen van een deel van de medewerkers van Rompa. Directeur Marcel Verbeek van Technoplast spreekt later deze week met de redactie van Kunststof en rubber over zijn plannen op dit gebied.