De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) gaat opnieuw de mogelijke schadelijke effecten bekijken van bisfenol A, een hormoonachtige stof die onder meer voorkomt in kunststof babyflesjes.
Bisfenol A is de belangrijkste bouwsteen van polycarbonaat, een kunststofsoort die bestand is tegen grote krachten en hoge temperaturen. Polycarbonaat wordt op grote schaal gebruikt als verpakkingsmateriaal, vooral voor voedingsmiddelen. Er worden bijvoorbeeld water- en frisdrankflessen van gemaakt, en zuigflessen voor baby’s.
Mensen krijgen bisfenol A voornamelijk binnen via drank en voedsel, variërend van flessenwater tot melk, frisdrank en verpakte kaas – de contactroutes zijn legio. De meeste mensen hebben een lage concentratie bisfenol A in de urine. Of die blootstelling op lange termijn schadelijk is, staat ter discussie.
Uit een nog niet gepubliceerd onderzoek van toxicologen aan Wageningen Universiteit blijkt dat bisfenol A in een niet al te hoge concentratie de placentagroei beïnvloedt. Onderzoekster Tina Murk, hoogleraar toxicologie aan Wageningen Universiteit, noemt dat in de Volkskrant ‘een opmerkelijke en verontrustende ontdekking’. In 2003 beschouwde de VWA de stof als veilig, maar sindsdien zijn er vooral in de Verenigde Staten nieuwe studies en analyses verschenen met verontrustende resultaten. Volgende week dinsdag houdt de Amerikaanse gezondheidswaakhond FDA in Washington een hoorzitting over bisfenol in verband met plannen voor een gebruiksverbod in babyzuigflesjes.
Bron: Stock.XCHNG