Benutting van industriële restwarmte: nut en noodzaak

Foto van: redactie
Geplaatst door redactie

Industriële restwarmtebenutting is besparingspotentieel nummer 1 dankzij de grote hoeveelheden restwarmte die er jaarlijks worden geloosd of gekoeld. Door stijgende energietarieven en milieubelasting wordt het steeds interessanter om restwarmte zelf te benutten, een industrieel restwarmtenet op te zetten dan wel samen te werken met de ‘buren’ die deze restwarmte deels of geheel kan gebruiken.

Met behulp van energie transitiebeleid probeert de overheid onder meer benutting van industriële restwarmte te stimuleren.

Knelpunten zijn met name van financiële en organisatorische aard, want veel van deze knelpunten, zoals de onbalans tussen vraag en aanbod, het creëren van buffercapaciteit en het aanleggen van de infrastructuur zijn met de juiste afstemming en geldmiddelen op te lossen. De benodigde technologie en infrastructuur zijn de basis voor de relatief hoge investeringskosten waardoor terugverdientijden vaak meer dan 15 jaar bedragen. Een ander knelpunt is van juridische aard want zodra je warmte (=energie) gaat leveren zou je formeel energieleverancier worden met alle juridische consequenties en mogelijke aansprakelijkheden van dien.

Off-balance financiering is daarom interessant, waarbij niet de industrie, maar één of meerdere partijen van buitenaf in het project investeren. De investeerders kunnen vervolgens hun investeringen terugverdienen door de verkoop van de restwarmte. De totale investeringskosten kunnen voor een klein deel worden verlicht met behulp van subsidies. Overigens zijn de vooruitzichten met betrekking tot de financiële haalbaarheid van de restwarmtebenutting ook zonder subsidies gunstiger geworden. Want de stijging van de energieprijzen, met een factor 2 à 3 sinds halverwege jaren 90 heeft een direct positief effect op de haalbaarheid van de restwarmtebenutting ten opzichte van conventionele warmte-installaties.

Op Energie 2008 die van 7 t/m 9 oktober wordt gehouden in de Brabanthallen ‘s-Hertogenbosch wordt flink aandacht besteed aan de mogelijkheden van hergebruik van restwarmte. Op het minicongres op woensdag 8 oktober, maar ook is er veel informatie verkrijgbaar bij de ruim 200 exposanten.

De beurs biedt alles voor het slim inkopen van energie, het terugdringen van het energieverbruik en energiemanagement. Stuk voor stuk oplossingen die zich snel vertalen in meer winst. Zeker indien gekozen voor de goede combinatie en volgorde. Dit verklaart het succes van deze beurs die Libéma organiseert samen met F&B, specialisten in energie en milieu en de adviescommissie bestaande uit alle grote werkgeversverenigingen.

Meer info/gratis toegang zie de www.energievakbeurs.nl[website]