Roemenië en Turkije de aantrekkelijkste lagelonenlanden

Foto van: redactie
Geplaatst door redactie

Roemenië en Turkije zijn de meest geschikte landen voor uitbesteding van industriële activiteiten. Dat blijkt uit een nieuw rapport van ING Bank, getiteld: ‘Kosten gespaard – Quick scan op aantrekkelijke lagelonenlanden.’ De verhouding tussen de industriële productiviteit en de loonkosten ligt in deze landen beter dan in landen als Slowakije, Bulgarije of India. Het rapport werd door Bert Woltheus – branchemanager Industrie bij ING Bank – bekend gemaakt tijdens de Kunststof en rubber Masterclass over Strategisch ondernemen.

De belangrijkste drivers voor uitbesteding van industriële activiteiten aan lagelonenlanden blijven het realiseren van kostenvoordelen en het creëren van nieuwe afzetmarkten. Voor minder dan 10% van 1000 ondervraagde industriële ondernemers vormen de toenemende files een aanleiding om productie te verplaatsen.

Ramingen voor 2008 – 2010
Voor de periode 2008 – 2010 deed ING ook groeiramingen voor alle grote wereldmarkten. In China en India blijft de productie met 10 resp. 8 procent groeien. Over Oost-Europa en Brazilië spreekt het ING Rapport over een productiegroei van 5 resp. 4 procent. De groeiramingen voor de Westerse wereld bedragen gemiddeld 1,5 procent. Opvallend in het onderzoek is dat belemmerende regelgeving voor maar liefst een ruime dertig procent van de uitbestedende Nederlandse ondernemers een motiverende factor was.

China snel duurder
Weliswaar blijkt India veruit het goedkoopste lagelonenland, maar de arbeidsproductiviteit is er bijzonder laag. Een werknemer in India kost 91 eurocent per uur, tegenover 2,5 dollar voor zijn Turkse collega. Maar deze Turkse collega is zoveel productiever, dat hij voor een uitbestedend bedrijf toch veel meer oplevert. Voor de komende jaren zullen de arbeidskosten in Oost-Europa veel harder toenemen dan in Azië. Landen als Turkije, Roemenië en Oekraïne blijven het aantrekkelijkst om werk aan uit te besteden, wanneer we kijken naar de verhouding tussen loonkosten en arbeidsproductiviteit. China zal van de Aziatische landen het snelst duurder worden.