Volgens onderzoekers van de Penn State University (VS), zullen toekomstige koelkasten van kunststof zijn. Het grootste probleem van onze huidige koelkasten zijn de gassen in deze machines. Deze gassen zorgen voor de koeling, maar zijn erg schadelijk voor het milieu.
Onderzoek aan de Penn State University leverde een ontdekking op die het beeld van de koelkast en de airco (die op soortgelijke wijze werkt) wel eens voorgoed zou kunnen veranderen. Een team van onderzoekers onder leiding van Qiming Zhang, professor en elektrisch ingenieur, vond een aantal ferroelektrische polymeren (kunststof materialen) die warmte kunnen onttrekken aan de omgeving. Ferroelektrische polymeren zijn kunststof materialen die spontane elektrische polarisatie vertonen. Deze polarisatie kan worden omgekeerd door een elektrische stroom door deze polymeren te sturen.
Door deze spontane elektrische polarisatie hebben deze polymeren eigenschappen die ze geschikt maken om op te treden als koelend materiaal. Wanneer er vanuit een externe bron een elektrische lading door deze gepolariseerde polymeren wordt gestuurd, dan ordenen de moleculen van het kunststof zich in een gestructureerd patroon. Hierdoor geeft het polymeer warmte af, waardoor het kunststof zelf kouder wordt. Wordt de stroom uitgeschakeld, dan worden de moleculen weer willekeurig over het polymeer verdeeld en trekt het kunststof juist warmte aan (waardoor het zelf warmer wordt). Dankzij deze eigenschap kunnen deze speciale polymeren warmte onttrekken aan de omgeving. De onderzoekers hebben over hun ontdekking gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature van 8 augustus, aldus het technisch weekblad.
Behalve koelkasten en airco’s ziet het wetenschapsteam nog veel meer mogelijke toepassingen voor de gepolariseerde polymeren. Zo kunnen de speciale kunststof materialen onder andere gebruikt worden voor beschermende kleding voor de brandweer of voor de koeling van kleine elektronische circuits in computersystemen.
Bron: Stock.XCHNG