Kunststof afstandhouders voor een waterpasserende bestrating

Foto van: redactie
Geplaatst door redactie

Lareco een aannemer uit Hardenberg gebruikt voor het eerst kunststof afstandhouders waarmee de straatmaker beweert met elke klinker een waterpasserende bestrating te kunnen maken, dat meldt Cobouw.

“Van bovenaf gezien heeft de afstandhouder een T-vorm. De kunststof steun wordt op elke hoek van een klinker gelegd. Zo ontstaan voegen van een kleine vijf millimeter breed,” aldus Michiel Rijsdijk adviseur stedelijk water van de gemeente Utrecht.

In Utrecht bewees aannemer Lareco dat de T-steun van elke klinker een waterpasserende bestrating kan maken door ruim vijfhonderd vierkante meter bestaande verharding waterpasserend te herstraten, aldus Cobouw. Als de experimentele waterdoorlatende bestrating in de Utrechtse wijk Hoograven het net zo goed doet als de conventionele verharding overweegt de gemeente die vaker toe te passen. Vrijdag 5 september levert Lareco de experimentele bestrating in het hofje Huis te Vlietlaan op.

Hoosbui
“Tot nog toe leert de ervaring dat het werk met het gebruik van de T-steunen niet veel meer tijd vergt dan een conventionele bestrating,”aldus Rijsdijk. Ook de uitvoering wijkt niet noemenswaardig af. De klinkers liggen in een gewoon zandbed dat volgens de gemeente voldoende water doorlaat. De voegen worden ingestrooid met split van de klasse 2-6. Wateroverlast tijdens een hoosbui verwacht Rijsdijk niet. “De rioolkolken blijven op de locatie in gebruik zodat de riolering een eventuele overmaat aan regenwater kan afvoeren.” De experimentele bestrating is één van de twee waterpasserende verhardingen die Utrecht in Hoograven laat uitvoeren.

Noppenklinkers
Voor het inmiddels opgeleverde tweede project gebruikte aannemer Scherrenberg uit Nieuwegein noppenklinkers. Bij elkaar ruim 60.000 vierkante meter aan straten en parkeervakken. Met de waterpassering wil de gemeente de hoeveelheid regenwater in het riool en daarmee in de waterzuivering verminderen. Over vijf jaar moet zo’n 70 hectare verharding van het riool zijn afgekoppeld; met onder meer waterpasserende bestrating, aldus Cobouw.

Eigen variant afstandhouder
Aannemer Lareco uit Hardenberg betrekt zijn kunststof T-steun van wat Henk Ruiterkamp ‘een buitenlandse leverancier’ noemt. De projectleider van de grond- weg- en waterbouwer wil er niet te veel over uitwijden omdat zijn bedrijf aan een eigen variant van de afstandhouder werkt. Die moet uit biologisch afbreekbare kunststof worden gemaakt. “Deze uitvoering voorkomt dat bij een latere herbestrating kunststof producten in en over de locatie zwerven die nauwelijks te verwijderen zijn,” licht Ruiterkamp toe. Het ‘model Lareco’ moet ook geschikt zijn voor mechanisch uitgevoerde (her)bestratingen. De aannemer hoopt over een jaar de nieuwe afstandhouder te kunnen gebruiken.

Bron: www.cobouw.nl[Cobouwonline]
Foto: Stock.XCHNG