Door het gebruik van een speciale kunststof polymeer verpakking, genaamd Xtend, blijven groente en fruit langer houdbaar. Dat betekent dat ze voortaan per schip kunnen worden vervoerd in plaats van het vliegtuig, iets wat de CO2-uitstoot terugdringt.
De nieuwe verpakking maakt in een aantal gevallen ook de inzet van energievretende koelwagens overbodig.
Polymeer is beter in staat om zuurstof grotendeels uit de zak te ontrekken, terwijl het koolzuurgas dat uit de vers geoogste groenten en fruit ontwijkt, wordt vastgehouden. De folie heeft bovendien een hydrofiel karakter, waardoor de verpakking de eigenschap krijgt om waterdamp met een hoge snelheid door de folie af te voeren. Onderzoekers van Wageningen Universiteit en Researchcentrum (WUR) hebben op basis van verschillende transportscenario’s witte asperges uit Peru, mango’s uit Israël en kersen uit Chili gevolgd. Uit alle scenario’s blijkt dat wanneer voor transport per schip wordt gekozen de CO2-reductie boven de negentig procent ligt. Bij gecombineerd transport per schip en vliegtuig is de vermindering nog altijd dertig procent, aldus de Wageningse onderzoekers. Opmerkelijk is dat de producenten bij vervoer per schip ook nog eens goedkoper uit zijn.
Bron: www.techweb.nl[Technisch Weekblad]