Midden in de Stille oceaan drijft een vuilnisbelt die voornamelijk bestaat uit kunststof afval. Het kunststof eiland, dat net onder het wateroppervlak zweeft, heeft een oppervlak minstens zo groot als Frankrijk, Spanje en Portugal samen.
De milieuafdeling van de Verenigde Naties (UNEP) wil in december vanuit San Francisco een onderzoeksschip sturen naar de afvalberg. De kunststofberg wordt door oceaanstromingen bijeengedreven en kan schadelijk zijn voor zeedieren, meldt de Volkskrant. De afvalberg is tien jaar geleden ontdekt, maar niemand weet hoe deze moet worden opgeruimd.
Het kunststof bestaat voor 13 procent uit wegwerpflessen, voor 9 procent uit plastic zakken en verder uit miljoenen rietjes, deksels van milkshakebekers, in zee geraakt strandspeelgoed, weggewaaid landbouwplastic, frisbees, touw en vislijnen. Dit blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse milieuorganisatie Ocean Conservancy.
Volgens de Volkskrant wijzen wetenschappers erop dat aan het kunststof allerlei organische micro-verontreinigingen kleven. Het gaat om slecht afbreekbare bestrijdingsmiddelen, waaronder DDT, brandvertragers en pcb’s. De effecten van dergelijke stoffen op waterorganismen in de Stille Oceaan worden niet onderzocht.
Bron: Volkskrant