Bekendmaking evaluatie dijkproeven met Elastocoast

Foto van: redactie
Geplaatst door redactie

BASF heeft de evaluatie bekend gemaakt van de dijkproeven in Petten en Ouwerkerk met het product Elastocoast. Tevens werd begin april een zware storm met een dijkoverstroming gesimuleerd in samenwerking met Rijkswaterstaat.

Dijkbekleding met Elastocoast is een nieuwe manier om de kust te beschermen, meldt BASF. Elastocoast is een twee-componenten kunststof die kleine breukstenen aan elkaar lijmt waardoor er een sterke deklaag ontstaat met een open structuur.

Evaluatie afgelopen stormseizoen
De in september aangelegde teststroken in Petten en Ouwerkerk werden het afgelopen halfjaar nauwlettend in de gaten gehouden door Rijkswaterstaat, Arcadis, BASF en studenten van TU Delft en Universiteit van Amsterdam. Volgens BASF zijn de proefstroken met Elastocoast bedekking, met een grootte van elk 500 m2, geobserveerd op sterkte en de effecten op flora en fauna. Nu na het stormseizoen blijkt dat er op de totale dijkbekleding geen schade is opgetreden en de eerste vegetatie is waargenomen.

Flora en fauna
Elastocoast lijmt steentjes aan elkaar. Hierdoor ontstaat een open structuur die gelegenheid biedt aan flora en fauna zich te vestigen. Verder is op beide plaatsen al na enkele maanden algengroei geconstateerd.

Simulatie zwaarste storm begin april
Deskundigen voorspellen een stijging van de zeespiegel tot 50 cm in het jaar 2100 als gevolg van het opwarmen van de aarde. Een gevolg hiervan is dat dijken moeten worden opgehoogd. De haalbaarheid hiervan is minimaal, omdat het zowel gepaard gaat met enorme financiële investeringen als met technische beperkingen en ruimtegebrek. Overstroming van een dijk kan erosie veroorzaken aan de landzijde, dit kan uiteindelijk tot een dijkbreuk leiden. Momenteel onderzoeken ingenieurs de beste manier om de dijk tegen deze erosie te beschermen.

Begin april heeft Rijkswaterstaat proeven met een golfoverslagsimulator uitgevoerd. Tijdens de serie proeven laat de simulator grote hoeveelheden water over de dijk stromen. In zeven series van zes uur wordt er elke seconde 30, 75 of 125 liter water losgelaten. Daarmee worden alle omstandigheden tot en met de meest extreme storm gesimuleerd. Op Elastocoast werden de zwaarste beproevingen uitgevoerd.

Elastocoast, een polyurethaan systeem geschikt voor waterbouwkundige toepassingen, wordt ontwikkeld, geproduceerd en verkocht door BASF dochteronderneming Elastogran.

Bron: BASF