Minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) beloonde op maandag 31 maart NPSP Composieten als ondernemer die een oplossing heeft voor een maatschappelijk probleem op het gebied van klimaat en natuur.
NPSP Composieten krijgt deze prijs omdat ze volledig biologische vezelversterkte kunststoffen ontwikkelt en omdat ze dit op een economisch haalbare wijze doet. NPSP Composieten noemt dit materiaal Nabasco, Nature Based Composites. Nabasco maakt het mogelijk om lichte, sterke constructies te vervaardigen met een aanzienlijk lagere milieubelasting.
NPSP Composieten kreeg van Verburg een certificaat overhandigd. Met het geld dat NPSP Composieten krijgt, kan het nieuwe materiaal ontwikkeld en getest worden en kunnen eerste prototypes van producten vervaardigd worden, aldus het bedrijf.
Composieten Vezelversterkt kunststof composieten, een relatief nieuw materiaal, zijn opgebouwd uit vezels zoals glas en koolstof en een kunststof hars zoals polyesterhars. Composieten worden o.a. toegepast in de boten, formule-1 auto’s, vliegtuigen, treinen, baden, tennisrackets, hockeysticks en windmolenbladen. Het materiaal is licht en sterk maar nog niet milieuvriendelijk. Nabasco bestaat uit natuurvzels zoals vlas en hennep en een biologische hars op basis van reststromen uit de landbouw.
Milieuvoordelen
Toegevoegd waarde van Nabasco voor de samenleving kan aanzienlijk zijn doordat volledig biologische producten: -geen gebruik maken van schaarse grondstoffen zoals aardolie, wat de kostenafhankelijkheid verkleint en ook de afhankelijkheid van politiek instabiele landen verkleint; -klimaatneutraal zijn doordat de producten na de gebruiksfase als biomassa kunnen worden verbrand tot groene stroom; -de biomassaketen verlengen en aanzienlijke waarde toevoegen. Dit omdat landbouwgrond niet alleen gebruikt wordt om biomassa voor energieproductie te produceren, maar er eerst hoogwaardige producten die lang meegaan van te maken; -gezonder zijn om mee te werken dan de huidige composieten. Dit is een groot voordeel voor de medewerkers in de composieten industrie. Glasvezels irriteren de huid aanzienlijk als je ermee werkt, en vooral glasvezelstof in de longen kan ongezond zijn.
SBIR Programma
Het ministerie doet met het SBIR-programma een beroep op de creativiteit van het midden- en kleinbedrijf. LNV wijst een maatschappelijk probleem aan waarna ondernemers concurreren om de beste innovatieve oplossing en meedingen naar financiering van hun onderzoeksproject. Voorwaarde is dat de ideeën uitvoerbaar en commercieel haalbaar zijn.
Het programma Small Business Innovation and Research kent drie fasen, namelijk onderzoek naar de haalbaarheid, onderzoek en ontwikkeling, en tot slot het op de markt brengen. Fase 1 en 2 worden ondersteund door de overheid.