Battenfeld voorlopig gered van de ondergang

Foto van: redactie
Geplaatst door redactie

Het Oostenrijkse Battenfeld Kunststoffmaschinen is voorlopig van de ondergang gered dankzij een reddingsplan dat 11 januari door de schuldeisers werd goedgekeurd. Eigenaar Adcuram ziet af van miljoenenvorderingen, terwijl de deelstaat NiederÖsterreich zich waarschijnlijk garant stelt voor een al afgegeven bankkrediet van 15 miljoen euro. Battenfeld heeft tot 1 april de tijd om een nieuwe eigenaar vinden.

Door het reddingsplan is er weer hoop voor 472 Battenfeld-medewerkers en 3000 medewerkers in toeleveringsbedrijven. Zij kunnen op adem komen na een roerige periode. De bizarre wendingen van de laatste weken zouden in een soapserie hoge ogen gooien. Daarover straks meer.

Reddingsplan Battenfeld
Het reddingsplan bevat de volgende hoofdpunten: – Een bank in NiederÖsterreich stelt een krediet van 15 miljoen euro ter beschikking, waarvoor de gelijknamige deelstaat zich naar verwachting garant stelt.
– De Duitse kapitaalinvesteerder en eigenaar Adcuram ziet af van al haar vorderingen op Battenfeld; deze bedragen volgens Thomas Probst van Adcuram meer dan tien miljoen euro. Deelstaathoofd Erwin Pröll meldt dat door deze toezegging “een gezonde basis is gecreëerd voor de economische overlevingskansen van Battenfeld”.
– Het winstgevende servicebedrijf van Battenfeld in Oostenrijk keert terug naar Battenfeld Kunststoffmaschinen, nadat Adcuram dit onderdeel in de zomer van 2007 voor ruim een miljoen euro had losgeweekt. De wereldwijd actieve Duitse serviceonderneming van Battenfeld wordt verkocht. De opbrengst gaat gedeeltelijk naar Battenfeld.
– De lucratieve patentrechten komen ook weer bij het bedrijf terug.
– Battenfeld moet voor 1 april 2008 een nieuwe eigenaar vinden.

Adcuram door het stof
Uit het reddingsplan blijkt dat Adcuram door het stof is gegaan. Dit heeft alles te maken met een reeks bizarre gebeurtenissen sinds 20 december 2007. Een jaar eerder, in oktober 2006, verwerft Adcuram Battenfeld Kunststoffmaschinen van de SMS Group. In oktober 2007 beweert Adcuram-topman Probst nog dat Battenfeld “op koers ligt richting financiële stabiliteit”. Hij “wil Battenfeld behouden” en stelt Georg Tinschert – voormalig topman van Engel – per 1 december 2007 aan als directeur.

Een mysterieuze verkoop
Vervolgens gebeurt er iets vreemds: zonder dat medewerkers en management van Battenfeld op de hoogte zijn, verkoopt Adcuram Battenfeld op 20 december aan de Britse postbusfirma OOD, die een maand daarvoor (20 november) in Londen blijkt te zijn opgericht. Pas na de verkoop wordt het nieuws in een email aan alle medewerkers van Battenfeld bekend gemaakt. OOD laat niets van zich horen en is onbereikbaar. De medewerkers krijgen hun decembersalaris in december niet uitbetaald en het Battenfeld-management geeft een faillietverklaring uit. Battenfeld heeft naar verluidt een schuld van 20 tot 30 miljoen euro. Na speurwerk van de Nieder Österreichische Nachrichten kan postbusfirma OOD worden gelinkt aan Matthias Beer, een advocaat bij de firma Schumacher-Lotz. Pikant detail: dit kantoor is gevestigd in München en buurman van Adcuram. Beer vertelt op de website van zijn kantoor (www.schulotz.com) dat Adcuram “een klant is bij talrijke aankopen en verkopen”. De Oostenrijkse media vertrouwen het zaakje niet; zij vragen Beer eind december of zijn firma voor Adcuram als stroman heeft gefungeerd voor de afwikkeling van het Battenfeld-failliet. Beer weigert ieder commentaar.

Adcuram bezwijkt onder druk
Door de flitsverkoop van Battenfeld komt Adcuram eind december in het brandpunt van de kritiek te staan. De districtsadvocaat start een onderzoek; er wordt gesproken van een onrechtmatige verkoop omdat Battenfeld van niets heeft geweten. Ook de media roeren zich, aangewakkerd door de mededeling van het Battenfeld-management dat “de faillissementsaanvraag is veroorzaakt door de plotselinge en onverwachte verkoop van Battenfeld Kunststoffmaschinen.”

Een geprikkelde topman Probst (Adcuram) laat zich verleiden tot uitspraken over Battenfeld die haaks staan op zijn mededelingen van twee maanden daarvoor. De problemen van Battenfeld komen voort uit falend management in het verleden door Battenfeld zelf. “Adcuram moest in 2007 15 miljoen euro in het verliesgevende Battenfeld stoppen, op hetzelfde moment dat concurrerende machinebouwers in de kunststofindustrie recordinkomsten lieten noteren”, aldus Probst.

Op 4 januari maakt Adcuram echter bekend dat het na goed overleg met OOD de verkoop van Battenfeld heeft ingetrokken. Men had volgens het persbericht niets fout gedaan door Battenfeld te verkopen, maar het bedrijf vindt het bij nader inzien beter om deze verkoop ongedaan te maken. Deze beslissing is waarschijnlijk ingegeven door druk vanuit de Oostenrijkse politiek en het management van Battenfeld, als ook door mogelijke juridische claims. Adcuram meldt bovendien een wezenlijke bijdrage te gaan leveren aan het economische voortbestaan van Battenfeld. Enkele dagen later stemt het bedrijf in met het reddingsplan.

Geruchten over nieuwe kopers
Als mogelijke kopers van Battenfeld zingen meerdere namen rond in het geruchtencircuit. Daaronder het sterk groeiende High Tech Industries en concurrent Engel. In beide gevallen gaat het om gezonde Oostenrijkse bedrijven. Niemand rondom Battenfeld hunkert nog naar een nieuw avontuur met een buitenlandse kapitaalinvesteerder…