Patenten, voor sommigen zijn ze goud waard, voor andere uitvinders van waardevolle toepassingen kostte het achteraf bezien vooral moeite. Cees Tadema, onder andere uitvinder van de draaibare woning, bezit dertig octrooien. “Achteraf hadden alle patenten niet gehoeven.”
“Patenten werken niet. Iedereen vindt het prachtig hoor, als je patenten hebt. Maar niemand probeert de ontwerpen die ze beschermen na te maken of over te nemen. Met 99 procent van alle patenten gebeurt nooit weer wat. Die hebben dus geen enkele waarde. Je kunt je ontwerpen beter beschermen door ze geheim te houden. Dat is in ieder geval goedkoper. Brandkastgeheimen, daar zijn er heel veel van, zie Microsoft, Coca Cola, het dynamiet van Nobel.”
Draaibare woning
Cees Tadema (69) is oprichter, voorzitter van de raad van bestuur en enig aandeelhouder van Tadema Bedrijven, ‘een heel breed aannemersbedrijf’ zoals hij zelf zegt, gevestigd in Leeuwarden. Hij kwam onlangs in het nieuws met de bouw van een drijvende, draaibare woning in een recreatiepark bij Noordwolde (Friesland). Het huis is met een zwengel 350 graden te draaien. Leidingen lopen door een centrale as naar binnen. “Op de draaibare woning heb ik geen patent. Wel auteursrecht, ik heb het ontwerp zelf getekend.”
Tasta Bouw (Tadema Stapel Bouw levert een bouwsysteem op basis van blokken cellenbeton, verbonden door kunststof strippen die in groeven in de blokken vallen. Het hoofdkantoor van Tadema Bedrijven is er mee gebouwd, evenals scholen, kerken en recreatiewoningen. Door de stripverbindingen blijven de muren enigszins flexibel.
Andere bedrijven gebruiken ook blokken cellenbeton (gasbeton), maar die verlijmen ze of metselen ze aan elkaar, waardoor ze een monoliet vormen en muren na verloop van jaren kunnen gaan scheuren. Tadema: ‘Op de verbindingstechniek heb ik een wereldpatent in een groot aantal landen. Dat heeft me tonnen gekost. Ooit heb ik één licentie verkocht aan de Van Wijnen Groep, maar dat is mislukt. Ze vonden het te simpel’.
“Tja, ijdelheid hè”
Tadema heeft op diverse andere vindingen patenten staan. Maar waarom, als zijn ervaringen met patenten zo slecht zijn? Tadema: ‘Het is ijdelheid, een patent op je naam. Al mijn patenten komen voort uit wat ik gebruik, maar ik maak het iets beter. Alles is in de praktijk toegepast, het werkt, maar niemand heeft er belangstelling voor. Achteraf hadden alle patenten niet gehoeven.’
Bron: Henk Tolsma, Technisch Weekblad