Overheid steekt 50 miljoen euro in polymeeronderzoek

Foto van: redactie
Geplaatst door redactie

Het ministerie van Economische Zaken stopt 49,55 miljoen euro in het Polymeren Innovatie Programma voor de periode 2008-2011. Minister Maria van der Hoeven tekende hiervoor in december de goedkeuringsbrief.

Het Dutch Polymer Institute (DPI) is verantwoordelijk voor de uitvoering van het Polymeren Innovatie Programma, in nauwe samenwerking met het DPI Valuecenter. Waar het DPI zich richt op academisch onderzoek dat met name van belang is voor de multinationals in polymeren, daar richt het DPI Valuecenter zich op kennisvalorisatie in de richting van het midden- en kleinbedrijf.

Senter Novem, een agentschap van het ministerie van Economische Zaken, zal de voortgang van het Polymeren Innovatie Programma monitoren. Bij een positieve uitkomst van een evaluatie in 2010, zal nieuw budget worden vrijgemaakt voor ten minste twee extra jaren. Hiermee wordt de continuïteit van het polymeeronderzoek gegarandeerd.

“Zeer verheugd”
Jacques Joosten, directeur van het Dutch Polymer Institute, reageert verheugd op de budgettoekenning: “Wij zijn er bijzonder blij mee. Opnieuw investeert de regering substantieel in polymeren en kunststoffen, samen met bedrijven en kennisinstituten. In het nieuwe programma is er meer aandacht voor het midden- en kleinbedrijf en voor de valorisatie van kennis. Dit ambitieuze programma stelt Nederland in staat om haar leidende positie op het gebied van polymeren te behouden en te versterken.”

Het polymeren Innovatie Programma maakt deel uit van het Businessplan Chemie. Eind augustus leverde de Regiegroep Chemie de doelstellingen van dit plan in bij Senter Novem. Onder het vorige kabinet Balkenende had het Innovatieplatform chemie al als een sleutelgebied voor innovatie aangewezen.

Doelstellingen PIP
De belangrijkste doelstellingen van het Polymeren innovatie Programma zijn: – Het creëren van 2,4 miljard euro oftewel 50% extra toegevoegde waarde in 2017. Hiervan moet 0,8 miljard afkomstig zijn van jonge bedrijven en 1,6 miljard als resultaat van zogenoemd pre-competitief onderzoek.
– Meehelpen om het gebruik van fossiele grondstoffen binnen 25 jaar te halveren. De kunststofsector neemt een vermindering van 15% van het huidige gebruik van de chemiesector voor zijn rekening.
– Zorgen dat Nederland met polymere katalyse en materiaalwetenschappen aan de wereldtop staat.

Voor het PIP is in totaal 293 miljoen euro begroot, waarvan 85 miljoen voor het scheppen van nieuwe bedrijvigheid, 190 miljoen voor pre-competitief onderzoek, 16 miljoen voor gezamenlijke ontwikkeling en 3 miljoen voor het uitbouwen van competenties en netwerken.