24 januari zullen Material Design en Product wederom een discussiebijeenkomst organiseren. Dit maal is het thema ‘De beleving van biopolymeren’.
Tijdens deze gratis bij te wonen avond zullen aanwezigen meer te weten komen over de mogelijkheden en uitdagingen van deze snel opkomende materialen. Het evenement vindt plaats in de TU Delft.
De bijeenkomst begint om 18:00 met een rondleiding. Dit maal zal dagvoorzitter ir. Rolf Koster het spuitgieten van biopolymeren demonstreren. Koster houdt zich aan de Faculteit Industrieel Ontwerpen van de TU Delft bezig met ontwerpen met kunststoffen en nieuwe materialen. Er kunnen maximaal dertig mensen deelnemen aan deze demonstratie. U moet zich hiervoor apart aanmelden per email bij info@ecotex.nl.Om 19:00 zal de eerste presentatie worden gegeven door Remy Jongboom van www.biopearls.nl[Biopearls], dit bedrijf produceert honderd procent natuurlijke biopolymeren die verwerkbaar zijn op standaard apparatuur.
Om 19:30 zal Robin Foolen van www.promolding.nl[Promolding] een presentatie geven over het verwerken van biopolymeren.
Na een korte pauze zal om 20:15 de discussie plaats vinden onder begeleiding van ir. Rolf Koster. De bijeenkomst zal rond 21:00 worden afgesloten.
Om de discussieavond bij te wonen, kunt u zich aanmelden via de website van Product. De lezingen beginnen om 19:00 (de spuitgietdemonstratie om 18:00) op de Faculteit Industrieel Ontwerpen van de TU Delft, Landbergstraat 15 in Delft.
Zelf biopolymeer maken
Om alvast in de stemming te komen, volgt hier het recept om zelf een biopolymeer te maken.
Benodigheden: een aardappel, water, aardappelschilmesje, een 1,5 liter kunststof fles (knip de bodem eruit en laat de dop erop), een druppel glycerol (te koop bij drogist of apotheek), petrischaaltje, kookplaatje, mixer, oven.
– Schil de aardappel en snij hem in blokjes
– Doe er zoveel water bij dat aardappel onder water staat
– Mixen met een staafmixer tot een papje ontstaat
– Giet het papje via de onderkant in de fles en zet die op z’n kop
– Wacht een kwartier. Je ziet nu het verschil tussen boven en onder: onderin wit poeder (zetmeel) en bovenin geel water
– Giet het water voorzichtig weg zodat het zetmeel blijft zitten
– Draai de dop van de fles en haal het zetmeel eruit. Doe dit in een schaaltje
– Zet het zetmeel in een verwarmde oven totdat het poeder droog is
– Voeg water bij het poeder (100 ml water per 10 gram poeder)
– Zet het schaaltje met het papje op een kookplaat. Terwijl het warm wordt, ga je het mixen tot een stroperige massa (lijkt op behangplaksel)
– Haal het van het vuur en doe paar druppels glycerol erbij. Dit zorgt ervoor dat je biopolymeer snel klaar is en rekbaar wordt
– Alles nog een keer mixen
– Giet een dun laagje van het papje op een schaaltje
– Laat dit een dag in de vensterbank boven de verwarming drogen en klaar is je biopolymeer!
Bron: www.schooltv.nl/weekjournaal[SchoolTV Weekjournaal]