Producenten van rubber- en kunststof producten koplopers in energiebesparing

Foto van: redactie
Geplaatst door redactie

Voor energiebesparing nemen de producenten in de rubber- en kunststofindustrie al bijna twee decennia hun verantwoordelijkheid. Samen voeren zij duizenden energiebesparende maatregelen uit, aldus de Federatie Nederlandse Rubber- en Kunststofindustrie (www.nrk.nl[NRK]).

De producenten van rubber en kunststof producten, zoals banden, bouwproducten, verpakkingen, elektronica of huishoudelijke apparaten, richten zich op het uitsparen van grondstoffen, recycling en hergebruik van kunststofrestmaterialen, energiebesparing in de eigen productie en in de keten en grote besparingen tijdens het gebruik van de producten. Met deze van wieg tot wieg benadering hebben zij sinds 1990 ruim 62% energiebesparing bereikt. Naar 2020 toe steunt de NRK de ambitieuze afspraken die het kabinet Balkenende met de industrie heeft gemaakt.

In de periode 1990-2000 voerden het Ministerie van Economische zaken en de industrie de meerjarenafspraak energie-efficiency (MJA). De NRK nam aan dit convenant met ruim 100 bedrijven deel die in 10 jaar in hun productie een energiebesparing realiseerden van 20%. Ook recycling en energiebesparing tijdens de gebruiksfase werden systematisch aangepakt.

Sinds 2000 is opnieuw ruim 42% energie bespaard; ca. 7% per jaar. Daarmee realiseert de groep NRK bedrijven veruit de grootste energiebesparing van alle 29 deelnemende sectoren in dienstverlening en industrie.

Het aantal deelnemende bedrijven aan het programma ter energiebesparing blijft groeien omdat dit onderwerp praktisch wordt aangepakt. Het gaat om toepasbare kennis en het uitvoeren van maatregelen. De bedrijven worden daarbij met raad en daad ondersteund.

In de praktijk blijkt voor kleine bedrijven tot ca. 30 medewerkers het convenant MJA tot te veel administratieve lasten op te leveren. Dat zit bijvoorbeeld in de verplichte jaarlijkse monitoring en de invoering van een energiezorgsysteem. Daarom tekenden de NRK en de Stichting Energiecentrum MKB te Houten in augustus 2007 een convenant. Een soort MJA voor kleine bedrijven. Dit Energiecentrum is mede opgericht door het Ministerie van EZ en ontwikkelt dit jaar samen met de NRK activiteiten om energie te besparen. Het gaat om praktische zaken zoals voorlichting en persoonlijk advies aan bedrijven en het voorbereiden en uitvoeren van (collectieve) energiebesparingsprojecten.

Recycling en hoogwaardig hergebruik

De grondstof aardolie is eindig en hoewel slechts 4% van alle aardolie wordt ingezet voor de productie van alle kunststofproducten zet dit feit de bedrijven in het hart van de maatschappelijke discussie over de uitputting van grondstoffen, schaarste van energiedragers en klimaatverandering door CO2 uitstoot. De eco-indicator studie van BECO (2002) maakt duidelijk dat de meeste energiewinst wordt behaald als recyclaat wordt ingezet in nieuwe producten. In 2006 is bijvoorbeeld 218 kiloton kunststof verpakkingsafval ingezameld en ter recycling aangeboden.