Mitsen en maren inzamelen kunststof verpakkingen

Foto van: redactie
Geplaatst door redactie

Met veel tamtam is de inzameling van kunststof flessen en flacons in het voorjaar begonnen. Meteen kwam er al de kritiek dat het eigenlijk maar een miezerige retoustroom kunststof opleverde. Dit heeft geleid tot een bredere aanpak, die enkele gemeenten al hanteren. De kinderziekten moeten nog komen.

De in het Nederlandse straatbeeld her en der opdoemende oranje containers voor lege kunststof flacons en flessen krijgen een betere bestemming. Om het door bedrijfsleven, gemeenten en landelijke overheid in het verpakkingsakkoord gestelde doel van 38 procent recycling van alle kunststof afval in 2009 te halen, is inzameling van flessen en flacons namelijk bij lange na niet genoeg.Er moet meer in.

Tilburg is begin oktober als eerste begonnen met de bredere inzameling van kunststof verpakkingen. Daar mogen nu veel meer soorten dan alleen flessen en flacons in de speciale oranje container, als ze maar leeg zijn. Denk aan lege tubes van tandpasta, crèmes en gel, zakken van groente, fruit en brood, blisterverpakkingen, knijpflessen, doppen van potten en boterkuipjes.

Toch niet alles
Er zullen als gevolg van de veelheid aan kunststof verpakkingen, en niet te vergeten de combinaties met andere zaken, wel misverstanden kunnen ontstaan. Chipszakken met een aluminiumlaagje mogen bijvoorbeeld niet in de container. Voor samengestelde materialen wordt de consument dan ook aangemoedigd om die al thuis te scheiden (voorbeeld: de aluminium afdeklaag op de smeerkaaskuipjes eerst verwijderen, voordat deze in de container verdwijnt). Verder geldt natuurlijk dat verpakkingen met resten chemicaliën ook niet in de oranje bak horen. Kitkokers en lijm- en verfverpakkingen bijvoorbeeld horen bij het klein chemisch afval.

Afvaltoerisme
De nieuwe bak kan consumenten verleiden om er behalve verpakking ook allerhande andere kunststof afval in te kieperen, onder het motto ‘weg is weg’. Vooral geëxpandeerdpolystyreen, oftewel piepschuim, vult de grijze kliko wel erg snel, maar mag niet in de oranje container. De praktijk zal uitwijzen of men zich eraan houdt. Het strakkere beleid in vele gemeenten wat betreft doorberekening van afvalverwijdering werkt immers nu al afvaltoerisme in de hand.
Daarnaast zijn resten in de verpakkingen ongewenst. In Noorwegen is het publiek zelfs gewend om zuivelkartons netjes om te spoelen, maar of de nederlandse huishoudens eenzelfde discipline kunnen en willen opbrengen met kunststof verpakkingen is nog de vraag.
Tilburg heeft het spits afgebeten, daarna gaat op korte termijn ook in Apeldoorn, Zutphen, Deventer, Engschede, Nijmegen en Vlaardingen de Plastic Heroes campagne, gericht op een brede inzameling, van start. De gescheiden inzameling van kunststof flessen en -flacons in twintig proefgemeenten en op grote evenementen loopt goed. Voor de brede inzameling zijn de verwachtingen daarom hooggespannen.

Bron: www.pakblad.nl[Pakblad] nr. 11, november 2007
tekst: Jack Kwakman