Nieuwe materialen van Arkema

Foto van: redactie
Geplaatst door redactie

Tijdens K 2007 presenteerde het Franse chemiebedrijf Arkema een aantal nieuwe materialen waaronder een transparant HPPA (high performance polyamide) en PVC, en additieven voor PLA.

www.arkema.com[Arkema] bestaat pas drie jaar maar is met tachtig productielocaties en 17.000 man personeel flink aan de weg aan het timmeren. Zoals veel materiaalproducenten tegenwoordig heeft ook Arkema haar pijlen gericht op kunststoffen uit hernieuwbare bronnen. Zij gebruiken hiervoor onder andere Castor oil, olie afkomstig van de Wonderboom, die het bedrijf verbouwt in India, China en Brazilië en gebruikt voor het technische polymeer Rilsan. Deze polyamide wordt onder andere toegepast in slangen en buizen in de automotive sector. Thomas Grimaud, General Manager Polyamides over dit materiaal: ‘Deze nieuwe Rilsan PA 11 wordt voor honderd procent gemaakt van hernieuwbare grondstoffen. Dit doen we compromisloos: voor dezelfde prijs en performance als het oude Rilsan.’

Verder kwam Arkema met naar eigen zeggen de eerste lijn engineering thermoplastische elastomeren uit hernieuwbare bronnen. Pebax RNew wordt voor twintig tot negentig procent gemaakt van koolstofatomen afkomstig uit hernieuwbare bron. Deze lijn wordt ingezet in de elektronica-, sport- en automobielbranche.

Transparant
Pebax Clear wordt niet gemaakt van hernieuwbaar materiaal, maar biedt vooral technische mogelijkheden. Het transparante materiaal laat zich gemakkelijk spuitgieten wat de weg vrij maakt naar allerlei interessante toepassingsgebieden.
Een ander innovatief materiaal is het nieuwe Clear PVC. Dit biedt, naast de bestaande eigenschappen als hoge vuur- en terperatuurvastheid, als nieuwe eigenschap een hogere transparantie. Dit PVC is goed geschikt voor voedselverpakkingen aangezien het gepasteuriseerd kan worden en in contact met voedsel mag komen.

Additieven voor PLA
Verder presenteerde het bedrijf additieven voor PLA die dit bioplastic stootvaster maken en waardoor het betere smelteigenschappen en elasticiteit krijgt. Deze laatste eigenschappen maken PLA eenvoudiger te verwerken, waarmee het bedrijf een oplossing biedt voor een groot bezwaar dat verwerkers tegen het materiaal hadden.
Op de vraag hoe er moet worden omgegaan met gebruikt PLA met additieven – het wordt immers moeilijk recyclebaar door de verschillende toevoegingen, en de verbeterde eigenschappen zorgen ervoor dat het materiaal ook lastig industrieel composteerbaar is – antwoordde Stéphane Girois, New Market Development Manager: ‘Op het moment ligt onze prioriteit bij het leveren van PLA dat in de praktijk toegepast kan worden. We hebben geen duidelijke strategie over de recyclebaarheid, maar dit is wel het uiteindelijke doel en niet composteren. De technologie staat nog in de kinderschoenen, we zijn nog lang niet klaar.’