‘Miljoenennota 2008 kent verschillende gezichten’

Foto van: redactie
Geplaatst door redactie

De VNCI heeft waardering voor de ambities van het kabinet om te investeren in een schoon, gezond en veilig Nederland. De chemische industrie is bereid om hieraan forse bijdrage te leveren.

Daarvoor is het nodig dat de bedrijven voldoende ruimte hebben om te kunnen groeien en te ondernemen. Deze ruimte komt echter in gevaar door de tegelijkertijd aangekondigde lastenverzwaringen en nieuwe verplichtingen. Mogelijk te behalen successen op het gebied van innovatie en klimaat komen zo onder druk te staan. Colette Alma, directeur van de www.vnci.nl[VNCI], ‘Het is uiteindelijk de economische groei die bepaalt of we voldoende geld hebben om de hoge ambities echt te realiseren. Het gevaar is reëel dat het ondernemingsklimaat verslechtert en de economische groei afvlakt. We roepen het kabinet op hier nog eens goed naar te kijken. Een gezonde economische groei is nu eenmaal nodig om te kunnen investeren. Investeren is nodig om te kunnen innoveren en te verduurzamen.’

De VNCI constateert dat het kabinet in dit opzicht twee gezichten heeft. Aan de ene kant heeft het bedrijfsleven een grote rol bij het invullen en realiseren van belangrijke maatschappelijke doelstellingen. Aan de andere kant legt de overheid extra heffingen op bij burger en bedrijfsleven, wordt het ondernemingsklimaat niet structureel verbeterd, zijn de administratieve lasten nog niet merkbaar verminderd en volgen de overheidsintensiveringen pas later.

Het werkprogramma Schoon en Zuinig benoemt hoge ambities. De VNCI wil graag met de minister in overleg om tot een sectorafspraak voor de chemie te komen. Dat sluit goed aan op de eerder gepubliceerde energievisie van de VNCI waarin zij beschrijft op welke manier zij invulling wil geven om de energiedoelstelling van het kabinet te realiseren. De chemische industrie heeft in het verleden al bewezen een topprestatie op het gebied van energie-efficiency en beperking van de emissies te kunnen leveren. En ook aan de huidige ambities van het kabinet kan de industrie fors bijdragen. Zo is de sector onlangs gestart met de uitvoering scans om te onderzoeken hoe bedrijven processen nog slimmer, schonere en zuiniger kunnen inrichten. De chemische industrie is een energie-intensieve industrie en verbruikt twintig procent van de energie in Nederland. Toch ziet zij de mogelijkheid het gebruik van fossiele grondstoffen in 25 jaar te halveren en tegelijkertijd fors te blijven groeien. Daarvoor is wel nodig dat de overheid met de industrie werkt aan de uitvoering van de innovatieagenda van de regiegroep Chemie. Ook moet de overheid bereid zijn nieuwe financieringsconstructies te ontwikkelen die de uitvoering van de plannen stimuleren. Daar moet dan ook voldoende financiële ruimte voor zijn.

De ambities van het kabinet om de emissies terug te dringen zijn eveneens hoog. Daarbij streeft zij naar harmonisatie binnen de EU. Deze harmonisatie is belangrijk om een gelijk economisch speelveld binnen de EU te behouden. De VNCI roept het kabinet op haar doelstellingen op hetzelfde niveau te houden als in de rest van de EU en daar onder geen beding een nationale plus op te zetten. Anders vervalt ze in een oude fout. De door het kabinet gewenste voortrekkersrol mag niet leiden tot onevenredige hoge lasten voor het eigen bedrijfsleven.

Het kabinet legt terecht een hoge prioriteit bij de verdere uitvoering van de Lissabonstrategie. De VNCI ondersteunt deze insteek en is positief over de vele maatregelen die het kabinet voorstelt. De VNCI is blij dat de sleutelgebieden-aanpak wordt voortgezet. Daarbij krijgen het bedrijfsleven en de innovatieprogramma’s een rol bij de oplossing van een aantal maatschappelijke problemen. De plannen van de Regiegroep chemie zullen in de praktijk daadwerkelijke bijdragen aan het streven naar een duurzame samenleving.

Kern voor het succes van alle plannen is een intensieve samenwerking tussen overheid, kennisinstellingen en bedrijfsleven. Alleen daarmee kan innovatie ook echt worden vormgegeven. De regiegroep Chemie heeft haar vergaande plannen om de bijdrage van de chemie aan het BBP binnen tien jaar te verdubbelen en tegelijkertijd het gebruik van fossiele grondstoffen binnen 25 jaar te halveren onlangs aan het ministerie van EZ gezonden. De VNCI verwacht concrete ondersteuning van het kabinet bij de uitvoering van de plannen.

Het is uiteindelijke de innovatiekracht in Nederland die zal bepalen of de ambities van het kabinet uitgevoerd kunnen worden. Het kabinet stelt vele maatregelen voor en heeft daar ook geld voor beschikbaar. De vraag is echter of de beschikbare fondsen voldoende zullen zijn om de hoge ambities te verwezenlijken. Tenslotte is het voor de toekomst in Nederland belangrijk dat de aangekondigde investeringen voor onderwijs en verbetering van de infrastructuur snel tot concrete verbeteringen voor het bedrijfsleven leiden.