Ze zijn vaker te gebruiken, goed te spijkeren, hebben een glad oppervlak en rotten niet. Als het aan de Zwitserse bekistingsfabrikant Hünnebeck ligt, worden triplex bekistingspanelen op termijn allemaal vervangen door kunststof.
De Zwitserse bekistingsproducent is al langer aan het kijken wat er met kunststof mogelijk is. De redenen daarvoor zijn meervoudig: betere arbeidsomstandigheden creëren, een alternatief vinden voor het schaarser wordende triplex en een fraaier eindresultaat bewerkstelligen, met name voor zichtwerk. In samenwerking met het in de automobielindustrie groot geworden www.quadrantplastics.com[Quadrant Plastic Composites] is nu een sandwichpaneel ontwikkeld dat aan deze eisen voldoet. De nieuwe panelen hebben een kern van SymaLite, een lichtgewicht composiet van polypropyleen en glasvezelversterkt thermoplast. Deze sandwichpanelen zijn iets dikker dan de traditionele triplexpanelen, maar ze zetten in het gebruikt niet uit.
Volgens de makers zijn de panelen goed te spijkeren en vrij eenvoudig te repareren en te onderhouden. Volgens Quadrant kunnen de nieuwe panelen tot zo’n 200 keer opnieuw gebruikt worden. Ze zijn nieuw wel iets zwaarder, maar dat verschil valt volgens Hünnebeck weg tegen triplexpanelen die in het gebruik vocht hebben opgenomen. Daarbij hebben ze betere mechanische eigenschappen. De eerste concrete toepassing van de composieten is te vinden in het Topex-vloerbekistingssysteem, waarna de wandbekisting volgt. Hünnebeck heeft voor de Quadrant-panelen gekozen omdat het te weinig vertrouwen heeft in al bestaande alternatieve methoden, zoals met een coating afgewerkte triplexplaten of composietpanelen met een aluminium buitenlaag die zijn afgewerkt met een folie.
De gepatenteerde panelen zijn leverbaar in dikten van 5 tot circa 35 millimeter, met maximale afmetingen van 24 bij 4,9 meter.
Bron: www.cobouw.nl[Cobouw] 24-8-’07