WhiZZ MaterialZ

Foto van: redactie
Geplaatst door redactie

Na een eerste succesvolle editie in 2006 zal dit jaar wederom het evenement MaterialZ plaatsvinden bij de TU Delft.

Nieuw element in 2007 is de samenwerking met de faculteit Industrieel Ontwerpen. Architecten, ontwerpers, wetenschappers en producenten ontmoeten elkaar op het vlak van de functionele en slimme materialen. “We zijn nog maar net begonnen met het ontdekken en toepassen van deze Whizz MaterialZ”, aldus Wim Poelman, onderzoeksleider Material Design aan de faculteit Bouwkunde van de TU-Delft. Tijdens www.materialz.bk.tudelft.nl[MaterialZ#2], een combinatie van een symposium, een materialenexpositie, een beurs en workshop, kunnen materiaalnieuwsgierigen hun hart ophalen.

WhiZZ MaterialZ
Achtergronden en mogelijkheden van functionele en slimme materialen
Symposium, tentoonstelling, beurs en workshops
Datum: 27 en 28 september 2007
Plaats: Faculteit Bouwkunde, Berlageweg 1, Delft
Organisatie: TU-Delft, Faculteit Bouwkunde, afdeling Bouwtechnologie
TU-Delft, Faculteit Industrieel Ontwerpen, afdeling Design Engineering
architectuurvakblad dax | CCK Media

Samenwerking Industrieel Ontwerpen
Een nieuw element in 2007 is de samenwerking met de Faculteit Industrieel Ontwerpen. Ook daar blijkt het onderwerp ‘materialen’ steeds meer in de belangstelling te staan. Hoewel er qua materiaaltoepassingen flinke verschillen bestaan tussen de bouw en de industrie blijken er steeds meer gemeenschappelijke onderwerpen, vooral door de opkomst van industriële bouw. Uiteraard ontmoeten architecten en industrieel ontwerpers elkaar al jaren op het terrein van hang- en sluitwerk, keukens en badkamers. Het blijkt dat industrieel ontwerpers de laatste tijd echter steeds meer betrokken worden bij gebieden die tegen bouw aanleunen zoals abri’s, unitbouw, bovenbouw van spoorwegtrajecten, enzovoort. Daarentegen zie je architecten steeds meer actief op terreinen waar je oorspronkelijk hoofdzakelijk industrieel ontwerpers tegenkwam, zoals composieten, domotica en, op dit moment, functionele en slimme materialen.

Functionele en slimme materialen
In de materialenwereld wordt nogal eens onderscheid gemaakt tussen structurele en functionele eigenschappen van materialen. Structurele materialen dragen, zoals het woord zegt, bij aan de ‘structuur’ van een gebouw of product. In die structuur spelen diverse zaken een rol, met name sterkte en stijfheid. Functionele materialen spelen géén rol in de structuur, maar des te meer in de vervulling van complementaire functies, die onderscheiden kunnen worden in thermische, chemische, optische en informatieve functies.
Bij thermische functies kan gedacht worden aan warmteopslag en -isolatie. Bij chemische functies kan gedacht worden aan lucht- en waterzuivering, maar als we hier nanotechnologie meenemen, komen we op een veelvoud van functies, zoals vuilafstoting. Bij optische functies kan gedacht worden aan uv-weerkaatsing en antiverblinding. Informatieve functies van materialen kunnen betrekking hebben op informatieverschaffing over temperatuur, onderhoudsbehoefte, eigenaar, enzovoort. Ook hier kan nanotechnologie een rol spelen.
Slimme materialen gaan een stap verder. Ze zijn in staat om input van buitenaf zelfstandig te vertalen naar een wenselijke output. Een voorbeeld zou een materiaal zijn dat informatie over temperatuur en lichtintensiteit weet te vertalen naar een verandering van de eigen isolatiewaarde. Een ander voorbeeld is een materiaal dat een beschadiging waarneemt en zichzelf vervolgens repareert. Dit onderwerp ‘self-healing materials’ staat sterk in de belangstelling.

Programma symposium op 27 september
9.30 uur ontvangst en registratie
10.00 uur opening door voorzitter prof.dr.ir. Sybrand van der Zwaag
10.10 uur ‘Trends in materiaalgebruik in de bouw’ Milou Ket, Milou Ket Styling & Design
10.40 uur ‘Nieuwe functionaliteiten op basis van nano materialen’ Dr. Edwin Curie, Kriya Materials
11.10 uur pauze, bezoek tentoonstelling
11.40 uur ‘Het groeiende grensgebied tussen materialen en elektronica’ Dr. Evert van Loenen, Philips
12.10 uur ‘Self-healing Materials’, Dr. Alexander Schmets, TU Delft
12.40 uur lunch, bezoek tentoonstelling
13.40 uur Case 1. ‘Functionele materialen in project Westraven (textiel in gevels)’ Jan Pesman, Cepezed, Delft
14.10 uur ‘Toepassingen van textiel in de architectuur’ Berend Groeneveld, Interdam Projects
14.40 uur pauze, bezoek tentoonstelling
15.10 uur Case 2: ‘Functionele materialen in industriële producten’ Ir. Ronald Lewerissa, Flex the innovation lab
16.10 uur pauze, bezoek tentoonstelling
16.40 uur ‘Diffusie van Materiaaltechnologie in Architectuur’ Donald Beck, Cabot Corporation
17.10 uur forumdiscussie
17.30 uur sluiting, aperitief bij de tentoonstelling