De lagere schooljeugd beweegt te weinig. Ze moeten dagelijks minstens een uur matig inspannend actief zijn en halen dat lang niet allemaal. Druk verkeer en dichte bebouwing beperken de speelruimte in grote steden. Daarnaast ondervindt buitenspelen grote concurrentie van spelcomputers en televisie. In opdracht van TNO onderzoekt NPSP Composieten uit Haarlem of de productie van het door TNO ontwikkelde speelconcept MakeMeMove haalbaar is.
MakeMeMove is een ‘discovloer’ van ongeveer 2,5 bij 2,5 meter met kleurige oplichtende tegels, geïnspireerd door de gaming-wereld. Door toepassing van moderne technologie is een omgeving ontworpen die kinderen uitdaagt om spontaan meer te bewegen. De met sensoren uitgeruste lichttegels kunnen op schoolpleinen en stoepen de bestaande bestrating eenvoudig vervangen. Er zijn verschillende spannende, interactieve spellen ontwikkeld die gebruik maken van het feit dat de tegels precies weten waar en wanneer je ze aanraakt.
Zo kun je een soort tikkertje spelen met de vloer. Bij andere spelletjes kun je tegen elkaar spelen, zoals bij een kleurwedstrijd, waarbij je er voor probeert te zorgen dat het speelvlak zoveel mogelijk je eigen kleur aangenomen heeft. Dat betekent snel heen en weer springen om vlakken van kleur te doen veranderen, maar tactiek is ook zeker zo belangrijk! Maximaal vier kleurteams of individuen zijn mogelijk.
Zo kunnen kinderen op MakeMeMove spannende, dynamische spelletjes spelen die net zo leuk zijn als die ze thuis op de computer kunnen spelen, maar waarmee ze wel de broodnodige calorieën verbranden.
Voor het speelconcept MakeMeMove onderzoekt NPSP Composieten of het mogelijk is sterke panelen te fabriceren die waterdicht zijn, licht doorlaten, de beweging van de kinderen detecteert en alle elektronica met spelconcepten integreert. MakeMeMove past als product dat een oplossing biedt voor een maatschappelijk probleem goed in het productportfolio van NPSP Composieten. Het bedrijf heeft in haar visie bijzonder veel aandacht voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.
NPSP Composieten onderzoekt de haalbaarheid tezamen met ontwerpbureau DK Industrieel Ontwerpen uit Dordrecht en elektrotechnisch adviesbureau Tedac uit Heinenoord.
Naar Amerikaans voorbeeld is TNO gestart met het Small Business Innovation Research Program (SBIR model). Met behulp van een deel van haar onderzoeksbudget, worden ondernemers betrokken bij het naar de markt brengen van innovatieve productideeën.