Het Fraunhofer instituut voor de procesindustrie en verpakking heeft een nieuw rekenmodel ontwikkeld voor het meten van de uittreding van additieven uit kunststoffen.
Daarmee kunnen producenten van verpakkingen van voedingsmiddelen precies nagaan of ze met hun product voldoen aan de strenge eisen op dit gebied. Er is een strikte limiet aan de kunststofadditieven die in voeding terecht mogen komen (zoals weekmakers). In een ideale situatie zou die hoeveelheid nihil is. De Europese Commissie werkt aan verscherping van de bestaande regelgeving.
Fraunhofer werkt met negen bedrijven uit de verpakkingsindustrie samen onder de noemer ‘FoodMigroSure’. Volgens de experts van Fraunhofer is de nieuwe methode vele malen goedkoper en bovendien accurater dan bestaande meetmethoden. Bij de testen op basis van computermodellen is echte voeding het uitgangspunt, in plaats van een simulatie met behulp van ingrediënten als olie, water, azijnzuur en alcohol.
Bron: www.pakblad.nl[Pakblad].