Op zaterdag 10 februari jl is er een lek ontstaan aan de naftaleiding van SABIC tussen Rotterdam en Geleen ter hoogte van de kern Maarheeze in de gemeente Cranendonck. Intussen is er een eerste tussenbalans opgemaakt.
Het lek is ontstaan omstreeks 7 uur die avond nadat de druk in de leiding was verhoogd naar circa 60 bar – een normale transportdruk. Meteen na het voorval is vanuit de centrale meetkamer een noodstop uitgevoerd waardoor de leiding buiten gebruik werd gesteld. Het beschadigde stuk leiding is voor verder onderzoek door justitie in beslag genomen. Nadat het terrein weer was vrijgegeven, zijn de reparatiewerken aan de leiding begonnen. Op zondagavond, 11 februari, werd de leiding weer in gebruik genomen.
Recente graafwerkzaamheden door derden op het terrein hebben aantoonbare schade aangericht aan de leiding, waardoor de pijpleiding op die plek over een lengte van dertig centimeter is gescheurd. SABIC gaat er dan ook stellig vanuit dat deze werkzaamheden de oorzaak van het voorval zijn.
Door de lekkage is er in totaal 30 m3 nafta vrijgekomen die door de hoge druk in de leiding in de lucht werd gespoten en daar vernevelde. Een groot deel van de nafta is op de bodem terecht gekomen en heeft daar voor verontreiniging op een totale oppervlakte van 4000 m2 (vergelijkbaar met een klein voetbalveld) gezorgd. De hoeveelheid vervuilde grond bedraagt 4000 m3.
In een eerste fase wordt de vervuilde grond afgegraven en afgevoerd naar een gespecialiseerd bedrijf in Weert, waar de grond gereinigd wordt. Tegelijkertijd wordt de vervuilde grond door schone grond vervangen. Bovendien zal er een biolaag aangelegd worden. De nodige maatregelen zijn intussen getroffen om een verdere verspreiding van de vervuiling via het grondwater tegen te gaan. Deze werkzaamheden zullen nog voor de zomermaanden afgerond worden.
In een tweede fase zal er via luchtpijpen lucht in de ondergrond tot onder de vervuiling geblazen worden. Daardoor wordt de resterende vervuiling (die niet afgegraven kan worden) met de lucht naar de biolaag gebracht, waar ze biologisch wordt afgebroken. Regelmatige metingen zullen moeten uitwijzen hoe lang deze grondstripping zal moeten worden voortgezet. Vermoedelijk zal dit enkele jaren duren.
De sanering van het terrein gebeurt in overleg met de provincie Noord-Brabant en de gemeente Craenendonk. De totale kosten worden geraamd op een bedrag van 2,5 tot 3 miljoen Euro.