Studium Generale: plastic, echt of nep?

Foto van: redactie
Geplaatst door redactie

In Delft zal maandag 6 maart een lezing worden gegeven over de invloed van context en connotatie op de beleving van kunststof. Wat veroorzaakt het negatieve imago van een innovatief materiaal als kunststof (“plastic”)? En hoe kan daar een positieve draai aan worden gegeven? De lezing zal worden gegeven door Wim Poelman en Elke den Ouden, en wordt georganisseerd door Studium Generale, dat dit jaar haar zestigjarig jubileum viert.

Veel mensen vinden dat materialen uit de natuur eigenlijk ‘betere’ eigenschappen hebben dan bijvoorbeeld kunststofmaterialen. Die beleving is deels gebaseerd op associatie met wat men kent. Misschien is dit er de oorzaak van dat veel nieuwe materialen worden geïntroduceerd in combinatie met de beeldtaal van bestaande – vaak natuurlijke – producten. Kunststoffolies kregen een leerstructuur (skai), laminaatparket kreeg een houtstructuur, plastic achterlichten werden gemetalliseerd, kunststof aanrechtbladen kregen een natuursteen look enzovoort. Over het algemeen beschouwen ontwerpers deze ontwikkeling als negatief: ’t is imitatie en dus ‘nep’! We kunnen het echter ook positief beschouwen. We leren van de rijkdom van de natuurlijke vormentaal en passen deze toe in onze producten.

Daarnaast stelt technologie ons nu juist ook in staat om dingen te doen die niet zijn terug te vinden in de natuur. Voorbeelden zijn metallic effecten, kunstmatige texturen en vele manieren van materiaalcombinatie. Bij een bedrijf als Philips wordt hier voortdurend mee geëxperimenteerd, waarbij nieuwe beelden ontstaan, die vervolgens worden toegevoegd aan onze herinnering en op hun beurt van invloed zijn op de beleving van de producten van de toekomst.

Wim Poelman is lector Product Design & Engineering aan de Hogeschool Utrecht en daarnaast associate professor aan de leerstoel Productontwikkeling van de Faculteit Bouwkunde van de TU-Delft. Hij is onder andere oprichter van het vaktijdschrift Product en was bestuurslid van de Bond voor Materialenkennis.

Elke den Ouden is Managing Consultant van de groep Product Innovation binnen Philips Applied Technologies. Daarnaast is zij associate professor in de vakgroep Quality & Reliability Engineering van de faculteit Technology Management van de TU Eindhoven, waarin zij nauw samenwerkt met de faculteit Industrial Design.