Amerikaanse en Duitse onderzoekers hebben een kunststof ontwikkeld dat door bestraling met licht van vorm kan veranderen. De nieuwe vorm blijft gedurende langere tijd stabiel maar is eenvoudig ‘uit te wissen’ door belichting met een andere kleur.
Toepassingen voor het geheugenplastic zijn legio: van componenten voor de behandeling van dichte aders tot losspringende nietjes of slap wordende paperclips.
Geheugenkunststoffen zijn op zich niet nieuw, maar tot nu toe werden ze ‘geprogrammeerd’ door een temperatuurbehandeling. De gevoeligheid voor licht, zoals een bloem die zich opent als ze door de eerste zonnestralen beschenen wordt, is wel nieuw.
De schakelbare lichtgevoelige molecuulgroepen zijn aanwezig in een polymeer netwerk dat door de Duitse onderzoekers tot een kunststoffilm werd verwerkt. Als deze film in een bepaalde vorm wordt gebracht of eenvoudigweg wordt uitgerekt, is het simpelweg bestralen met ultraviolet licht voldoende om de nieuwe vorm te fixeren. Ook na het uitschakelen van het UV-licht houdt de kunststof de ingestelde vorm. Pas bij bestraling met licht van een andere kleur breken de crosslinks en keert het materiaal terug in de oorspronkelijke vorm.