Dankzij het convenant tussen de Vlaamse regering en de sector Scheikunde, en dankzij de inzet van haar sociale partners, komt na vier jaar voorbereiding een ‘doorbraak’ in het onderwijs van kunststoffentechnologie in het Vlaamse secundaire onderwijs.
Eerder werden al pedagogische middelen zoals een website ontwikkeld. Vanaf het nieuwe schooljaar worden de deuren van vijf scholen geopend, zogenoemde ‘centrumscholen’, voor leerlingen uit andere scholen. In eerste instantie wordt deze mogelijkheid aan 125 technische scholen aangeboden.
Met de financiële steun van de sectoren Scheikunde en Metaalverwerkende Industrie en de Vlaamse overheid waren al vijf scholen in Vlaanderen uitgerust met specifiek materiaal voor het verwerken van kunststoffen: de aankoopwaarde van de spuitgietmachines, extruders, thermovormmachines en labapparatuur overschreed ruimschoots de 400.000 euro.
Voortaan kan deze technische apparatuur benut worden voor een veel breder publiek dan het beperkt aantal leerlingen in de specifieke ‘kunststofrichtingen’ TSO en BSO van die vijf scholen. In de ‘centrumscholen’ zullen voortaan ook leerlingen van andere scholen praktische opleidingen kunnen volgen. Ook werknemers van de sector en werkzoekenden zullen er in samenwerking met de VDAB de knepen van het vak kunnen leren.
Gezien de sector met een tekort aan goed opgeleide ‘kunststofverwerkers’ te kampen heeft, draagt het project in belangrijke mate bij aan duurzame ontwikkeling en verankering van de sector kunststoffen in Vlaanderen, die nummer 1 is op de Belgische handelsbalans.