Twee Vlaamse en twee Nederlandse klassen uit het middelbaar onderwijs hebben het vuur aan de schenen gelegd van de topman van Dow Terneuzen, Gerard van Harten tijdens een debatnamiddag rond het thema ‘Chemie is de basis voor een beter milieu’. De leerlingen van Sint-Laurens uit Zelzate bleken de meest mondige. Meet the Boss vond plaats in het communicatiecentrum van Dow in Terneuzen.
Fedichem Vlaanderen, de Vlaamse afdeling van de Federatie van de Chemische Industrie van België, en haar Nederlandse zusterfederatie VNCI, gaven deze debatnamiddag voor de derde maal een grensoverschrijdend tintje door twee Vlaamse en twee Nederlandse klassen uit te nodigen om met een topman uit de chemische sector in debat te gaan. Het programma Meet the boss is al jaren een succesconcept in Nederland en vindt de laatste tijd ook ingang in Vlaanderen.
Vier klassen hadden tijdens hun vooronderzoek stellingen ontwikkeld over het thema, die ze tijdens de discussiebijeenkomst moesten verdedigen. De stellingen van de vier scholen luidden als volgt: ? Ten Doorn College – Eeklo: Streven naar kunststoffen die langer in een cyclus kunnen blijven bestaan, leidt tot een duurzamere samenleving ? Zeldenrust-Steelantcollege – Terneuzen: Kunststof als verpakkingsmateriaal moet verboden worden ? Sint-Laurens – Zelzate: De selectieve keuze voor meer kunststoffen leidt ons naar een overgangsfase waarin we moeten zoeken naar duurzamere energiebronnen ? Zwincollege Oostburg: Recyclen van kunststof is noodzakelijk
De jury, samengesteld uit de leraren wetenschappen of Nederlands van de respectieve scholen, had geen gemakkelijke taak met de toekenning van de punten. De vier stellingen waren goed onderbouwd, de discussies vaak hevig, de vragen ad rem, de antwoorden gevat, de presentaties duidelijk.
De leerlingen hebben er een heleboel van opgestoken, want voor het debat had Gerard van Harten hen een klare kijk gegeven op wat Dow nu betekent vandaag de dag: De Boss over de winnaars: “Wat mij erg is opgevallen, is dat de leerlingen zich erg goed en terdege hadden voorbereid. Ik ben ook tevreden over de unanieme jury-uitkomst. Het Sint- Laurens is in staat gebleken de meeste brede visie op de problematiek van het opraken van de grondstoffen en energie voor het voetlicht te brengen.”
Voor de instroom van gekwalificeerde jongeren in de chemische sector is een goede communicatie naar die groep vanzelfsprekend broodnodig. Vaak is de chemie immers voor hen een grote onbekende, terwijl de chemische industrie via haar producten in ons dagelijks leven toch alomtegenwoordig is en voor tal van problemen duurzame oplossingen biedt. De Meet the Boss van gisteren was alvast een schot in de roos om jongeren voor dit onderwerp te boeien en Fedichem, VNCI en Dow danken voor het enthousiasme en de inzet.