De beleving van natuurlijke vezels

Foto van: redactie
Geplaatst door redactie

De opkomst was wederom groot bij de eerste editie van een nieuw jaar ‘belevingen’. De beleving van natuurlijke vezels werd 24 januari 2007 gehouden bij NPSP Composieten in Haarlem.

De discussieavond werd zoals gebruikelijk geopend met een rondleiding door het gastbedrijf. www.npsp.nl[NPSP Composieten] is constant op zoek naar nieuwe toepassingen voor kunststof versterkt met natuurlijke vezels. Bezoekers aan de discussieavond kregen verschillende soorten vezels te zien en te voelen en konden het resultaat bekijken van verscheidene verwerkingsmethodes. Zo kan een grote hoeveelheid hars een mooi driedimensionaal effect geven aan een composietplaat als toepassing voor een zichtproduct, maar een grote dichtheid aan vezels zorgt voor allerlei hoogstaande technische mogelijkheden. Een voordeel van natuurvezel ten opzichte van glasvezel kan zijn dat het lichter is, geluiddempend is en soms gemakkelijker te recyclen is dan glasvezel composiet.

Eerste presentatie
De eerste presentatie werd gegeven door Martijn Verkuil van advies- en designbureau Econcept. Dit bureau is gespecialiseerd in duurzaam ondernemen, gericht op PPP; People Planet Profit. Een strategie voor duurzaam ondernemen ligt volgens Ecodesign bij materiaalkeuze. Verkuil liet een aantal voorbeelden van duurzame materiaalkeuzes zien zoals aardappelzetmeel waar voedselverpakkingen van worden gemaakt en het bioplastic PolyLacticAcid. Dit volledig composteerbare materiaal wordt gebruikt als verpakking van chocolaatjes tot bierglazen (handig op festivals). Econcept promoot duurzaam materiaal met een mooi design. Zoals Verkuil het zei: “We moeten af van de mueslilook.”

Tweede presentatie
Dilip Tambyrajah van Zylyon International BV verzorgde de tweede presentatie. Zijn bedrijf maakt composietmateriaal met kokosvezels. Deze vezels worden gewonnen uit de schil van de kokosnoot. Autostoelen van Mercedes Benz worden gemaakt met kokosvezel. Kokos kan op verschillende manieren verwerkt worden: door compression moulding, spuitgieten en spraymoulding. Tambyrajah vertelde dat er verschillende mythes bestaan rond kokosvezels, zo zou er niet genoeg materiaal beschikbaar zijn (niet waar want er vallen jaarlijks 56 miljard kokosnoten uit de boom), de kwaliteit zou niet goed zijn (terwijl het wordt toegepast in de meest veeleisende industrie, de automotive), het is afvalmateriaal dus gratis (nee, zo werkt het helaas niet) en kokos zou niet geschikt zijn als composiet (volgens Tambyrajah de grootste onzin die er bestaat).

Discussie
De discussie werd geleid door Pablo van der Lught en Marco Groenen. Zij hebben het project Dutch Design Meets Bamboo opgericht. Ze hebben een stoel ontworpen uit bamboe die in het publiek is doorgegeven. Van der Lught en Groenen willen bamboe als materiaal promoten, maar hoe kom je van de ‘Xenos’ associatie af? Moet je inzetten op de high end toepassingen? Of het juist toegankelijk maken: bamboe in Ikea? De voordelen van bamboe zijn dat het snel groeit, dus niet snel schaars zal worden maar dat het de eigenschappen heeft van hardhout. Daarom is het ook erg geschikt voor vloeren. Alleen het verwerken is nog erg duur.

De volgende beleving is ‘De beleving van beton’. Houd de website van www.productmagazine.nl[Product] in de gaten voor informatie over de locatie, datum en het programma.