Het gerechtshof in Leeuwarden heeft twee mannen, vader en zoon, veroordeeld tot respectievelijk 24 en 20 maanden onvoorwaardelijke celstraf voor illegale handel in kunststofafval.
Dit is het resultaat van een onderzoek van de VROM-Inlichtingen en Opsporingsdienst (IOD). De IOD verrichtte het onderzoek in samenwerking met de VROM-Inspectie, de provincie Drenthe en de politie.
De veroordeelde handelaren, vader en zoon B., hebben samen in Veenoord (Drenthe) een bedrijf dat onder meer handelt in kunststofafval. De vader en zijn zoon importeerden in strijd met de Europese afvalregelgeving kunststofafval uit Duitsland en België naar Nederland. Het afval werd vervolgens in strijd met de Wet Milieubeheer opgeslagen en overgepakt op een illegale locatie in Drenthe. Daarna werden de afvalstoffen, eveneens in strijd met de Europese afvalregeling, naar Aziatische landen geëxporteerd. Het bedrijf kon zo afval goedkoper afvoeren dan bedrijven die zich wel aan de regels houden. De VROM-Inlichtingen en Opsporingsdienst (IOD) kwam de zaak in 2003 op het spoor.
De zaak kwam eerder voor bij de rechtbank in Assen. Hier werd beide verdachten 240 uur dienstverlening opgelegd. Zowel de Officier van Justitie als beide verdachten gingen in hoger beroep, omdat zij het niet eens waren met de strafmaat. Het gerechtshof in Leeuwarden kwam in het hoger beroep met een nieuwe veroordeling van 24 en 20 maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf.